HDMI kabel

Toen digitale video meer gemeengoed werd, kwam er ook een nieuwe kabel om die digitale signalen te kunnen versturen tussen de verschillende beeldapparaten. De tot 2002 geldende standaard kabel, SCART, voldeed niet meer. Daarom werd de HDMI kabel ontworpen. Daarmee kan digitaal signaal met een hoge bandbreedte getransporteerd worden. Eind 2002 werden de eerste specificaties voor de HDMI kabel vrijgegeven. Deze kabel kon 3,96 Gbit/sec aan data transporteren. Eigenlijk is de HDMI kabel een doorontwikkeling van de DVI kabel. Deze twee zijn dan ook uitwisselbaar met elkaar. Het verschil is, plat gezegd, dat de HDMI kabel ook audiosignalen kan transporteren. DVI kan dat niet.

HDMI kabel plaatje

De oude, analoge TV’s, waren vrij grote bakbeesten. De beeldbuizen waren groot en zwaar, dus de TV stond altijd op een TV meubel. Met de komst van platte TV kon een TV veel mooier verwerkt worden in het interieur. Een platte TV kan namelijk makkelijk opgehangen worden aan de muur door hem in een TV beugel te hangen. De TV hangt dan als een schilderij aan de muur en de aangesloten apparaten staan vaak in een meubel onder de TV of staan zelfs op een compleet andere locatie in huis. Het nadeel is dat de TV alsnog door middel van een HDMI kabel aangesloten moet worden op de beeldapparaten. Een zwarte kabel over de muur is dan niet zo mooi. Dat gaf een nieuwe uitdaging; de HDMI kabels moesten weggewerkt worden in een kabelgoot of zelfs in een buis die door de muur heen liep.

HDMI kabel in een buis

Veel mensen dachten slim te zijn en installeerden een gele elektrabuis in de muur. Deze buizen zijn standaard 3/4″ (19 mm) in doorsnede. Dat lijkt misschien ruim, alleen een HDMI plug is inclusief de plastic of metalen behuizing, zo’n 22 millimeter breed. Dat past dus niet! Een HDMI plug is ook niet te solderen, dus de plug afknippen en weer opnieuw aanzetten kon ook niet. Een gewone HDMI kabel door zo’n elektrabuis trekken is dus geen optie. Gelukkig kwamen daar al snel oplossingen voor. Een mogelijkheid is een HDMI kabel met een HDMI micro plug gebruiken. Die pluggen zijn een stuk kleiner, en passen dus wel door zo’n buis heen. Een andere optie is HDMI over netwerkkabel kastjes gebruiken. Ook zijn er kabels op de markt waar de HDMI pluggen van los te koppelen zijn, zodat de HDMI kabel alsnog door de buis heen past. Dit zijn vaak niet de meest goedkope oplossingen, maar dat geeft wel de beste beeldkwaliteit!